2012. május 27.

Erjesztett csalánlé

Elkészítettem az idei csalánlevet.Illetve nevezzük inkább növényi trágyalének, mert nem csak csalánból szoktam erjeszteni, hanem fekete nadálytőt is használok hozzá.


A fekete nadálytőnek misztikus története van a kertemben :-).
Az első évben - amikor elkezdtem a vegyszermentes kertészkedést - még csak tanulgattam, hogy mik a hasznos "gyomnövények", mit mire lehet használni, mi hogyan néz ki, hol lehet találni...
Elkeseredve állapítottam meg, hogy nem tudok fekete nadálytövet beszerezni, pedig a trágyalé készítésen kívül nagyon jó hatású természetes talajtakaróként is.
Az első évben "csak" csalánból készítettem az erjesztett trágyalevet.
Következő évben - a kertem egy védett szögletében - nőtt egy óriás bokor fekete nadálytő :-)!
Vajon honnan tudta, hogy pont itt van rá szükség :-)? Talán így járultak hozzá a madarak ahhoz, hogy egy élhető kertet hozzak létre?! Azóta már több helyen is tenyészik a területen.

...és milyen szép!



Erjesztett növényi trágyalé


Egy szezonra egy 200 literes hordóval szoktam készíteni.
Frissen szedett csalán és fekete nadálytő szükséges hozzá.
Azok a növények, amelyek már magokat érlelnek, nem alkalmasak trágyalé készítésre!
Az oldat előállításához fa, műanyag vagy cserép edényre van szükségünk. (Fém nem alkalmas, mert az erjedés során az oldat reakcióba léphet a fémmel, és számunkra nem kívánatos anyagok kerülhetnek a trágyalébe!)
Felaprított csalánt és fekete nadálytövet rakunk a hordóba (kb. 1/3 részig), majd felengedjük vízzel.
A víz lehetőség szerint kút víz vagy esővíz legyen. Amennyiben csak hálózati víz áll rendelkezésünkre, akkor felhasználás előtt 1 napig hagyjuk állni a napon.
Erjedés során hab fog keletkezni az oldat tetején, ezért ne engedjük az edényt színültig tele, hagyjunk helyet az erjedésnek.
Nem szabad teljesen lefedni, mert a folyamatnak oxigénre van szüksége, viszont egy hálóval azért fedjük be, nehogy madarak vagy kisebb állatok essenek a folyadékba.
Naponta egy alkalommal alaposan keverjük át, mert ezzel oxigént juttatunk az oldatba.
A kellemetlen "szagok" elkerülése érdekében, a tetejére kőzetörleményt szoktam hinteni, kb. két maroknyit.
Kőzetőrleményt 5 kg-os kiszerelésben pár száz forinttért be lehet szerezni pl. takarmányokat árúsító üzletekben.
Én a Geoproduct által gyártott Zeolit készítményeket használom.


Felhasználáskor 10-szeres hígítást szoktam alkalmazni!
Nagyon fontos a megfelelő hígítás, mert rendkívül erős az oldat,  könnyen megperzselődhetnek a kezelt növényeink.
Jelentős a nitrogén és kálium tartalma, ezért nagyon hatékonyan pl. pázsit kezelésére is (a sokak által kedvelt és gyakran használt nitrogén műtrágya helyett)!
Fontos, ha az ágyásaink takarására felhasználjuk a levágott fűvet, tilos műtrágyázni! ... és különben is :-)!
Kb. két hét alatt erjed ki megfelelően a trágyalé, ezek után használható. Megszűnik a habzás és sötét zöld színe lesz. Ekkor már lefedhető.
Vigyázzunk azonban a túlzásoktól, nehogy túltrágyázzuk növényeinket. Csak mértékkel...
Segíti a növekedést, a klorofillképződést.
Szinte minden növényünknek adhatunk belőle, kivéve a bab, borsó, hagyma és a fokhagyma, ők nem kedvelik!
Csalán

Fekete nadálytő

Fekete nadálytő

Erjesztett csalánlé


Felhasznált irodalom:
MARIE-LUISE KREUTER (2002): Biokert, Magyar Könyvklub


9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Látom, te is használod a M. L. Kreuter-féle könyvet, én is sokat olvasgatom, de az idén először "élesben" mert most sikerült saját házba költöznünk. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a mágikus kőzetörleményt hol lehet beszerezni, milyen néven, illetve, hogy a sokat emlegetett szaru-vér-csont lisztet lehet-e Magyarországon kapni?
Köszönöm!
Lívia (szintén anya, mérnök és hobbikertész, csak éppen építész)

Névtelen írta...

Jaj, nagyon vaksi vagyok, most látom a kérdés első felére a választ. Nagy barkácsáruházakban nem láttál még ilyet? a szaru-vér-csont liszt továbbra is érdekelne...
L

KonyhaKert írta...

Kedves Lívia!

Az az igazság, hogy még nem is néztem barkácsáruházakban :)!

Szaru-, vér-, csontlisztet pedig én sem használok... :), viszont azt olvastam egy fórumon, hogy nekik szaruliszt szokott lenni: http://safru.hu/

Ha találsz Lívia valahol, oszd meg velünk légy szíves :)!

Edina

Névtelen írta...

Köszönöm, akkor inkább kisebb gazdaboltokban nézelődöm. Egyelőre most azon izgulok, hogy lesz-e egyáltalán növényem, amit tápláljak, mert a pockok keresztül-kasul felássák a veteményesemet, kiforgatva a helyükből a frissen kikelt növénykéket. Egyes zöldségeim (pl. a borsó) meg annyira foghíjasan kelt, hogy arra gyanakszom megették, mert persze az az ágy is fel volt túrva alaposan. :(

uBence írta...

Szia Edina!
Na végre egy részletes leírás ezzel kapcsolatban.
Nem is értem, miért nem találtam eddig ilyen leírást. Nálam 2,5 kg csalán erjed kb 19 napja. Nem tudom mikor lesz jó, de szerintem már nagyon is... Az az igazság, hogy ez a bizonytalanságom abból fakad, hogy sajnos nem találtam kimerítő utasítást, hogyan kell elkészíteni, így fedve tartottam a csalánt.
De a szaga és az állaga is megfelelőnek tűnik, azonban olyan fehér nyálka jelent meg a felszínén, nem tudom mi lehet. Szerinted?

Fekete nadálytövet én is nagy odaszánással keresek, bármikor amikor a természetben barangolok, de eddig még nem találtam. Esetleg tudsz információt adni, mikor kezd el virágozni, mikor lehet gyűjteni és milyen helyeken?

Mi a véleményed a lucernáról, egyáltalán használtál már e két növényen kívül valami más jó erjeszteni való növényt? Válaszod előre is köszönöm!

KonyhaKert írta...

Kedves Bence!

Előfordul a fehér nyálka, ha nem kevergeted rendszeresen és lefedve tartottad.
Nem hiszem, hogy probléma... kezd el kevergetni, naponta egyszer.

Most virágzik a fekete nadálytő! Májustól Júliusig virágzik és mocsaras, nedves réteken tenyészik, vagy patakparton, útszéleken! Nekem a kertben is :)!

Nem használtam még mást erjesztve, de ha van tapasztalatod, engem is érdekel! :)

További szép napot!
Edina

Virág írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Virág írta...

Sziasztok!

A káposztának és a pitypangnak van még növekedés-serkentő hatása, azt szoktam még aprítva keverni a fekete nadálytő és a csalán keverékéhez. És néha egy kis nyuszibogyót is mellé - utóbbi nem növény. :))))

darvaslevi írta...

Mit old ki a fém edényből a csalán? Részletesebben lehete tudni róla valamit?