2012. július 2.

Málna - kertből a konyhába

Itt a málnaszezon! 
A málna az egyik kedvenc gyümölcsöm. Esténként - futás után - első utam a málnásba vezet, vacsorázni :-).
Sajnos ez idáig annyi érett naponta amit meg is ettünk a bokrokról, de a hétvégén végre a konyhára is jutott!
Előbb azonban maradjunk a kertben! Mit is kell tudni a málnáról?!

Málna a kertben


Ellentétben más bogyós gyümölcsökkel szemben, a málna sok tulajdonságot megőrzött vadon termő jellegéből.
Ha természethű körülmények között tartjuk, ritkán alakulnak ki a jellemző betegségek.
Kedveli a világos, árnyékolt, szélvédett helyeket, az állandó talajtakarót valamint a gyengén savas kémhatású, nedves, laza és lehetőleg vályogot is tartalmazó talajt.
Sövényként kerítés mellé is ültethető - nálam is így van :-)!
Ültetési idő : Ősz (szeptember - október) vagy a kora Tavasz.
Tőtávolság: 40-60 cm
Sortávolság: 1.2 - 1.6 m
Tavaszi ültetés esetén a fiatal hajtásokat messük vissza 4-5 szemre.
Ültetés előtt a gyökérzetet mártsuk zsurlóforrázat és vályog keverékébe.
Az ültetőgödröt béleljük érett komposzt és kőzetőrlemény keverékével, majd alaposan öntözzük meg.
Végül terítsük be talajtakaróval.
A gyengén savas erdei talajra emlékeztető állapotot tűlevél komposzttal, lombkomposzttal vagy kéreg komposzttal a legegyszerűbb utánozni.
Jó lehet még a félig érett komposzt, szalma, gyaluforgács, hullott lomb, fekete nadálytő levél vagy kéreg mulcs.
Kifejezetten jó ha pillangósokat vetünk a málna alá, és ott hagyjuk mulcsnak.
Kedveli a káliumot, kiváló a földdé érett sertéstrágya is.

Metszés
A fiatal vesszők nyáron hajtanak és a következő évben teremnek, majd el is pusztulnak.
A letermett vesszőket közvetlenül a talaj fölött ki kell metszeni.
5-7 erős új hajtást hoz, de a fiatal növényeknél csak 2-3-at hagyjunk.


Vegyes kultúra
Vegyes kultúrába ültethető vele a bokorbab vagy az alacsony termetű borsó.
Ezek a növények nitrogéngyűjtők, ezért lombjukat talajtakarónak az ágyáson lehet hagyni.
Aljnövényzetnek ültethető még a körömvirág.

A málna fiatal levele is hasznosítható, leszárítva, szeder és szamóca levelével keverve, kiváló tea készíthető belőle.

Málna a konyhában


Ezen forró hétvégén mi más is készülhetett a málnából - a gyerekek nagy örömére - mint igazi házifagyi :-) !


Házi vaníliafagyi málnával és karamellel



Ehhez a recepthez fagylaltgép szükséges.
Az enyém kb. 10 éves, manapság már pár ezer forintért beszerezhető.
Az interneten keresgélve azonban lehet találni számos olyan receptet, ami nem igényel fagyigépet!

Hozzávalók 

Vaníliafagyihoz:
5 tojássárgája
15 dkg cukor
1 dl tej
5 dl tejszín
1 rúd vanília

Karamellhez:
5 evőkanál cukor
0.5 dl tejszín
5 dkg vaj
pici víz

málna ízlés szerint (kb. 20 dkg-ot tettem bele)

Elkészítése

A tojások sárgáját világosra és habosra keverjük a cukorral. 
Hozzáadom a tejet, a tejszínt és a vaníliarúd kikapart belsejét.
Folyamatos kevergetés közben összefőzöm, amíg kicsit besűrűsödik. (Ha megbízható forrásból származik a tojás nem fontos felfőzni.)
Jól lehűtöm!

Elkészítem a karamellt.
A cukrot lassú tűzön karamellizálom. 
Amikor elérte a kellő színt, pici vizet öntök rá, majd hozzáadom a vajat.
Amint felolvadt a vaj, hozzáadom a tejet.
Addig főzöm, amíg a cukor teljesen felolvad.
Kihűtöm, majd jól lehűtöm.

A málnát megmosom és villával összetöröm.

Amikor a fagyi alap már jó lehűlt, kiveszem a fagyigépet a fagyasztóból, elindítom és beletöltöm a vanília alapot.
Kb. 20 perc alatt készül el a fagylalt.

Amint kész, egy üvegedénybe (vagy fagyisdobozba) rétegezem.
1 réteg vaníliafagyi, 1 réteg összetört málna, meglocsolni egy kis karamell sziruppal... és így tovább, amíg el nem fogynak az anyagok.
Fagyasztóba teszem kb. 1 órára.

Isteni volt :-D!

...még néhány fotó :-)











Felhasznált irodalom:
MARIE-LUISE KREUTER (2002): Biokert, Magyar Könyvklub

Nincsenek megjegyzések: