2012. május 27.

Rózsa, Rózsa, Rózsa

Kinyíltak a rózsák a kertemben!





Gyönyörűek, de most lehet rózsazselét készíteni, ezért bármennyire is sajnáltam, kicsit megtépáztam a bokrokat.

Rózsazselé



Hozzávalók:
30 dkg bordó, illatos rózsaszirom
1.2 liter víz
1 kg cukor
2 citrom leve
zselésítő anyag (agar-agar, esetleg zselatin)

Elkészítése:
A szirmokat bő vízben megmossuk, majd levagdossuk a fehér részeket, mert keserű lesz tőle a zselé.


A vízet összefőzzük a cukorral és a citromlével. Kb.30 percig lassú tűzön forraljuk.
Hozzáadjuk a rózsaszirmokat, és tovább főzzük, 30 percen keresztül.
Közben előkészítjük a zselésítőt (felhasználási útmutató szerint), majd hozzáadjuk a rózsasziruphoz.
Az esetek többségében  a zselésítőt nem szabad forralni. Forrón az előkészített üvegekbe szedjük, lezárjuk és száraz dunsztba rakjuk.

Az illata nagyon finom... :-)




Rózsa motívum



A palkonyai rotunda ajtaján találtam ezt a faragott rózsa motívumot.
Egyszer valahol azt olvastam, hogy a magyar népművészetben a rózsa a tejutat jelképezi.
A tejút egy spirálgalaxis. A spirálgalaxisok pontosan úgy néznek ki mint az éppen nyíló rózsák.
A spirálgalaxisokban születnek a csillagok, vagy nevezhetjük fénynek...
Érdekes téma... elgondolkodtató...

Rózsaszirmok


Leszállt az alkony s egy gyenge szellő
Tündér-rózsát hintett az égre,
Fülembe suttogott egy bús mesét,
S tova libbent a messzeségbe...
Egyszer, régen, mikor még volt öröm,
Egy tündér élt nyíló rózsák között,
Alatta vígan csillogott a tó
S a zord szikla bíborba öltözött...
Ha jött az est, ott dalolt a szellő,
A bércen harsogott a vadpatak,
S a szellő halk suttogása mellett
Táncolt a köd, s ezüst holdsugarak...
Hanem egyszer, zúgó fergetegben
A Szélkirály orkán-csapatja jött,
És elragadva a tündérleányt
Eltűnt a sötét fellegek mögött...
Azóta mindig, mikor jön az est,
S bíborban úsznak a hegyoldalak,
A szellő halkan az égre szórja
A fonnyadt tündér-rózsa szirmokat...
Én is olyan bús szellő vagyok,
Verseim picinyke rózsaszirmok,
Mi őket most, hogy alkonyom leszállt,
Haloványkék végtelenbe szórok…

                                            Wass Albert

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztos nagyon finom lehet.

KonyhaKert írta...

Remélem az lesz... még a dunsztban van!